MAICA DOMNULUI ÎNDURERATĂ

Nr.Inv. 1357

Maica Domnului Îndurerată este redată din semiprofil, cu capul înclinat, cu ochii înlăcrimați și cu mâinile împreunate în rugăciune. În partea stângă a icoanei, în plan îndepărtat, este redat Mântuitorul Iisus Hristos răstignit pe o cruce aurie și înconjurat de patru heruvimi. În spatele crucii, precum și în colțul inferior stâng, sunt redate elemente de arhitectură eclesială (ziduri și turle de biserici). Alături de cruce sunt figurate însemnele supliciului Răstignirii: scara, lancea, cocoșul. În registrul superior, deasupra crucii este redat Dumnezeu-Tatăl ținând sceptrul în mâna dreaptă și indicând cu mâna stângă spre Maica Domnului. Alături, apare Sfântul Duh în chip de porumbel, încadrat într-un nimb triunghiular asemenea celui al Tatălui. În colțul superior drept, sunt dispuși doi heruvimi pe nori roșii. Maforionul Maicii Domnului este negru cu cute albastre, căptușit cu verde, tivit cu broderie aurie, decorat cu steluțe aurii și cu cele trei stele de pe umeri și cap, semne distinctive ale sfințeniei și pururi fecioriei. Chipul Mariei capătă volum prin treceri fine de la roz la alb și gri. În jurul capului său, o cunună de raze roșii-aurii ascuțite. Fond realizat în degradeuri de roșu. Chenar auriu cu motiv liniar de mare finețe. Lucrare de excepție.

Colecție

Muzeul de icoane pe sticlă „Preot Zosim Oancea” Sibiel

Tip Obiect

icoană pe sticlă

Țara / Zona Geografică 

România/Transilvania

Centru de Pictură

Arpașul de Sus

Autor

Savu Moga (atribuire)

Datare

sfârșitul sec. XIX

Proveniență

donată de preoții RADU AUREL și LEICU MIHAI Sibiu (conform inscripției de donație de pe plăcuța metalică montată pe fața ramei)

Inscripții

TATĂL, alfabet chirilic românesc; monograma Maicii Domnului: MP ӨY (grc. MR ThU), în partea superioară; înscrisul O Ѡ N (grc. Cel ce este) pe nimburile lui Iisus, al Tatălui și al Sfântului Duh; INRI (Iisus Nazarineanul Regele Iudeilor), pe filactera crucii

Dimensiuni

Î: 72,5 cm; L: 56,5 cm (inclusiv rama); lățimea baghetei ramei: 3 cm

Tehnică

tempera pe sticlă

Suport

glajă

Strat de Culoare

pigmenți, liant, foiță metalică aurie

Ramă

lemn de rășinoase, profilată, revopsită

Capac

nou din PFL, 2 bucăți dispuse orizontal, cuie metalice

Stare de Conservare

BUNĂ – degradări: desprinderi incipiente („oarbe”), desprinderi libere ale stratului de culoare localizate în special pe zona de culoare neagră, lacune de mică întindere în zona de verde din colțul stânga jos.

Bun de Expus

[ DA ]

Clasat în Tezaur

[ NU ]

Clasat în Fond

[ NU ]

Fișă Obiect

Fișa nr. 1357

Autor Fișă Obiect

Dr. Olimpia Coman-Sipeanu, expert bunuri de patrimoniu, expert restaurare pictură
© 2024, Asociația Centrul Cultural Nedeia Sibielului. Toate drepturile rezervate.